EnglishDeutschHrvatski
Maratonci1
U organizaciji Grada Našica danas je održana 4. Memorijalna utrka za 67 dragovoljaca s našičkog područja koji su sudjelovali u obrani Vukovara. Cestovna utrka je održana na dionici od 32 kilometara, a sudjelovalo je 36 maratonaca, članova udruge Glasnici istine Virovitičko - podravske županije, Maratonskog kluba Hrvatski sokol Osijek i Udruge Zdravo trčanje Osijek, a kojima se pridružilo i 10 trkača iz Našica.
Maratonci5a

Start i cilj je bio u središtu Našica, kod hotela Park Panolija i spomen obilježja Uskrsla Hrvatska. Trčalo se preko Donje Motičine, Feričanaca, Đurđenovca i Velimirovca. Pri prolasku kroz ova mjesta, trkači su pred spomenicima hrvatskim braniteljima upalili svijeće i izmolili molitvu. Prvu svijeću tradicionalno upalili su na našičkom Sajmištu, mjestu s kojega su prije 25 godina dragovoljci s našičkoga područja autobusom krenuli u obranu Vukovara.

Maratonci2

Na cilju, sudionike utrke dočekali su preživjeli našički dragovoljci i članovi njihovih obitelji, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i građani Našica. Tom prigodom, izaslanstvo Grada i Udruge vukovarskih veterana Našice položila su vijenac i upalila svijeće. Ispred Grada vijenac su položili gradonačelnik Krešimir Žagar i Davor Vrabac, koji su ujedno i trčali, a ispred Udruge vukovarskih veterana Našice, dopredsjednik i tajnik, Franjo Brođanac i Branimir Jokić.

Gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar, koji je sudjelovao u memorijalnoj utrci, naglasio je kako je potrebno vratiti se u rujan 1991. kako bi u potpunosti shvatili veličinu i značaj pothvata našičkih dragovoljaca.

Maratonci3

''Prošlo je 25 godina od odlaska našičkih dragovoljaca u obranu Vukovara. 67 dragovoljaca odazvalo se pozivu Vukovaraca i grada Vukovara, shvatili su da to nije samo obrana Vukovara, nego i cijele Hrvatske, te su odlučili otići i pomoći. Samo oni znaju što su proživjeli 52 dana u Vukovaru. Ovim trčanjem pokazujemo da marimo za njihovu žrtvu i da cijenimo njihovu hrabrost i želju, pogotovo onih koji se nisu vratili iz Vukovara. Oni koji su s nama ovdje, neka osjete ljubav i toplinu i svaki pretrčani kilometar posvetili smo njima. Trčali smo kroz Motičinu, Feričance, Đurđenovac i Velimirovac i u svakom mjestu smo kod spomenika odali počast'', istaknuo je gradonačelnik Krešimir Žagar. Također je naglasio kako su našički dragovoljci bili raspoređeni na svim crtama obrane Vukovara. ''Od 67 dragovoljaca njih 31 više nije živo. Mnogi su umrli od posljedica ranjavanja i bolesti, a neki su digli i ruku na sebe'', rekao je gradonačelnik Krešimir Žagar.

Maratonci4

Imena poginulih, umrlih i nestalih dragovoljaca je pročitao tajnik Udruge vukovarskih veterana Našice Branimir Jokić, dok je molitvu izmolio fra Ante Perković, župni vikar u župi sv. Antuna Padovanskog u Našicama. Fra Ante je također podsjetio na hrabrost i požrtvovanost našičkih dragovoljaca, rekavši kako su oni svojim sudjelovanjem u obrani Vukovara pokazali kako se voli i brani svoja domovina.

''Nikada se ne zaboravljaju oni koji su učinili veliko djelo. Oni koji su došli braniti Vukovar vrijedni su svakog poštovanja i divljenja'', poručio je fra Ante Perković.

Okupljenim se obratio i predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Sajmište Nikola Tarle, zahvalivši se na žrtvi našičkih branitelja Vukovara. 

 

Povezani pojmovi:

Gradonačelnik

gradonacelnik josip miletic
program dana grada 1a
Close the dialog

Kontaktirajte Grad Našice

logo lenta
hodocasnicki put turisticki nasice

INDUSTRIJSKA ZONA

industrijskazona

www.nasice.hr | Službene stranice grada Našica | Sva prava pridržana.